Uszka Község Önkormányzata

Segítség kérése


Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legkisebb települése most az Ön pótolhatatlan segítségét kéri, amit előre is hálásan köszönünk.
Uszka a magyar-ukrán-román hármas határon, az országhatárt alkotó Batár-patak partján fekszik. Mindössze 490 lakosa van. E páratlanul szép tájat június 21-én valóságos természeti katasztrófa sújtotta. Eddig soha nem látott viharral két hullámban tyúktojás méretű jégdarabok (Fotó: MTI) bombázták az épületeket, a kerteket, a termést, a földeket. A félelmetes tombolás a háztetőkön összetörte a palákat, a cserepeket, szétrombolta a födémeket, a padlásokat, betörte az ablakokat, mindent tönkretett. Mintegy 1000 középület és lakóház károsodott Rozsály, Méhtelek, Garbolc, Kishódos, Nagyhódos, , Zajta és Uszka településeken.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság adatai szerint a június 21-i jégeső az alábbi településeken károsította a középületeket, lakóházakat:

• Rozsály 260 ingatlan
• Zajta 115 ingatlan
• Uszka 77 ingatlan
• Méhtelek 260 ingatlan
• Nagyhódos 80 ingatlan
• Kishódos 25 ingatlan
• Garbolc 60 ingatlan

Az árvízi romboláshoz hasonló méretű csapás következményeit önerőből sajnos, nem tudják elhárítani a lakosok, ugyanis az érintett településeken – nem csak Uszkán − élők munkalehetőség híján nagyon szegények. Többségében ezért biztosítással sem rendelkeznek, hiszen az egy főre jutó 15−25 ezer forintos jövedelemből azt nehéz kigazdálkodni. Ráadásul a vályogfalú házakra a biztosítók nem is szívesen kötnek biztosítást. Mindezek következtében Uszkán például a sérült házak többségénél a tulajdonosnak nem volt biztosítása. Ám akiknek volt is, azoknak sem akarja a biztosító megfizetni a helyreállítás teljes valós költségét…

Az elmúlt másfél hónapban az önkormányzatok erejükön felül próbáltak segíteni a bajba jutott embereken, de ahol a lakóházak harmada károsodott, ott már az is tehetetlen. A kormányhivatal részletes felmérése alapján Uszka községben 32 millió 596 ezer forintos kár keletkezett, de a helyreállítás még ennél is többe, körülbelül a duplájába kerül. Mivel a viharban nem csak Uszka község szenvedett károkat, hanem további hat település is, az összes kár 440 millió forint, becsült helyreállítási költség pedig 902 millió forint. 

Az érintett önkormányzatok reménykedtek a kormány segítségében. Türelmesen és nagyon vártuk az 1420/2016. (VII. 29.) Korm. határozatot, ám szomorúan csalódtunk. Továbbra sincs megoldás arra, hogy mi lesz a magántulajdonú házakban élők sorsa. E Kormányhatározat ugyanis önkormányzati károkról tesz említést, amelyről azonban a vis maior támogatás felhasználásának részletes szabályairól szóló 9/2011. (II. 15.) Kormányrendelet is szól.

Bár az önkormányzati tulajdonban lévő épületeket valószínűleg helyre tudják állítani a vis maior keretből remélt támogatás segítségével, de a több százmillió forintba kerülő helyreállítási munkáknak ez még csak egy része. Most az önkormányzatok tűzoltás jelleggel újra és újra fóliázzák az ingatlanok tetejét. Sajnos ez még átmeneti megoldásnak is elégtelen, hiszen a fólia folyamatosan beázik, így a házak vakolata omladozik, a falak vizesek, a levegő dohos, így egyre több épület válik lakhatatlanná. Amennyiben a kormány nem segít hamarosan lakhatási krízis alakul ki az érintett településeken. Már itt az ősz, már megkezdődtek az esőzések, majd pár hónap múlva beköszöntenek a téli fagyok és a havazás. A helyi önkormányzatok választ várnak arra, mit mondjanak az érintett több száz családnak, akik az eszköz és pénz nélkül álló polgármesterektől várják a segítséget. Nem új házak építését, nem a házak teljes körű felújítását kérik. Mindössze a tetőszerkezetek halaszthatatlan rendbetételéhez kérnek segítséget. Aminek az összege jelentősebben kevesebb, mint a tervezett kisvárdai stadion – ahol senki sem lakik − 1,49 milliárd forintos költsége. Egyelőre nem tapasztalunk szándékot a kormányzat részéről, hogy megoldja a gondot.

NAGYON NAGY A BAJ, EZÉRT KÉRJÜK AZ ÖN FELBECSÜLEHETETLEN TÁMOGATÁSÁT AKÁR ÉPÍTŐANYAGBAN, AKÁR MUNKAERŐBEN, PÉNZBEN vagy bármiben.

Uszka község bankszámlaszáma:
Számlatulajdonos: Uszka Község Önkormányzata,
Bank neve: Szabolcs Takarékszövetkezet
Számlaszám: 68800147-11116824.

Külföldi adományozóknak Euro számla: Name of account holder: Uszka Kozseg Onkormanyzata
 Address of account holder: 100, Fo utca, Uszka, Hungary, 4952
 Name of Bank:  Szabolcs Takarekszovetkezet  
Bank Address: 4. Orszag Zaszló ter , Nyiregyhaza, Hungary  
Account No: 68800147-50004528
IBAN (International Account Number): HU 16 68800147 50004528 00000000
BIC/SWIFT code:  OTPVHUHB

(Kapcsolattartó: Adorjánné Gál Éva Tel: 06-44-704-003, 06-70-882-4889,
email: uszka.onkormanyzat@gmail.com)

Tisztelettel:

Dr. Sértő-Radics István
Polgármester, Uszka


Az oldalon található tartalom Uszka Község Önkormányzata tulajdonát képezi. | webDesign