Uszka Község Önkormányzata

Történetünk

Uszka község neve szláv eredetű, jelentése: szűk, keskeny. A Szamos, a Tisza és a Túr által határolt erdős területen a XIV. sz. elején tűnt fel, mint irtásos helyen települt falucska. A falu eredetileg a Tisza jobb partján volt, de az árvizek házhelyeit elmosták. 1703-ban települt a mai helyére. Uszka „Bajnok” nevű mezőrésze II. Rákóczi Ferenc győztes csatájának helyszíne. Lakói a középkorban magyarok voltak.

Egy olyan településnek, amely történelmi múlttal és hagyománnyal rendelkezik, az örökséget ápolnia kell. Községünk önkormányzata és lakossága ennek szellemében járt el, amikor elkészítettük a II. világháború hőseinek és áldozatainak emlékművét.


A falu jelképei címere és zászlaja.

A címerábrázolás szimbólumai: VÍZ=Batár-Tisza, árvizek; HALAK= halászat, megélhetés biztosítása; NÁD= kézművesség, házfedés; TÖLGYFA= sertéstenyésztés, fűtés, haszonfa, vadászat; KARDOK= az örökké lázadó szatmáriak - II.Rákóczi vezette szabadságharc, 1848/49-es forradalom és szabadságharc, 1956-os forradalom; USZKA KÖZSÉG= felirat.


A falu közigazgatási besorolása: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében független polgármesterrel és független képviselő-testülettel rendelkező község, mely a Tiszabecs-i Körjegyzőséghez tartozik.Az oldalon található tartalom Uszka Község Önkormányzata tulajdonát képezi. | webDesign